A-
A+
Print

Mješoviti pjevački zbor ČBZ Bohemia

Mješoviti pjevački zbor Češke besede Zagreb Bohemia

SADAŠNJOST

Trenutno, naš zbor ima 27 aktivnih članova. Prema potrebi, probe održava jednom ili dva puta tjedno, pod stručnim vodstvom mladog glazbenika, profesora glazbe, Domagoja Marića.
Organizacijski voditelj zbora od 2006. godine je gospođa Vera Nenadić.
Zbor redovito nastupa na božičnim koncertima, na raznim kulturnim događanjima vezanim uz Češku besedu Zagreb i život Čeha u Hrvatskoj. Jednako tako učestvuje na glazbenim smotrama u zemlji i inozemstvu.
Repertoar zbora je vrlo bogat. Poseban naglasak je stavljen na izvorne češke i moravske narodne pjesme, ali isto obuhvaća i hrvatske pjesme, odlomke iz opera te pjesme čeških kompozitora.

POVIJEST

Mješoviti pjevački zbor Češke besede Zagreb „Bohemia“ osnovan je 4.  listopada 2001. godine.
Tijekom prve godine svojeg postojanja, uvježbao je dvadeset čeških narodnih pjesama, odlomke iz čeških opera, te također i nekoliko hrvatskih pjesama.
Stručni voditelj zbora bila je profesorica glazbe, gospođa Vlasta Faist Maras, koja je profesionalno i savjesno vodila probe na kojima su se uvježbavale pjesme, koje je ona obradila i pripremila upravo za naš zbor.
O organizacijskoj strani zbora, kao što su evidencija prisustva, odjeća,organizacija nastupa i proba, vodile su brigu gospođa Emilia Novosad i gospođa Vlasta Tomek.
Mnogo nastupa zbor je ostvario upravo u Češkom narodnom domu prilikom raznih proslava ili kulturnih programa. Više puta smo ugostili i druge pjevačke zborove kako iz drugih čeških beseda tako i hrvatske zborove  (kao npr. Hrvatica, ….)
Također, zbor je bio pozivan i na mnoge druge nastupe izvan Zagreba, na prijateljske susrete u druge  češke besede te na glazbene smotre u Bjelovar, Rijeku, Prekopakru, Daruvarski Brestovac, Gornji Daruvar, Končanicu, Hercegovac.

---
© 2006 - 2024 Češka beseda Zagreb
valid xhtmlvalid css