A-
A+
Print

Muzej Češke besede Zagreb

Muzej Češke besede Zagreb je u stvari spomen soba u koju su naši članovi 2004. godine - to je bila godina obilježavanja 130. obljetnice našeg društva, donosili i poklanjali Besedi predmete iz svojih domova, koje su na neki način sa sobom dovezli, poslali ili donijeli njihovi preci iz svoje stare domovine Češke republike. 

U našem muzeju možete vidjeti desetak starih, originalnih, ručno izvezenih narodnih nošnji, koje su nam darovale ili posudile naše članice. Nalaze se tu i predmeti od češkog kristala, porcelana i keramike, krasne vaze, ukrašene čaše, zdjelice, šalice, vrčevi za pivo, porculanski servisi,  tanjurići, svijećnjaci.

Slijede zanimljivi predmeti kao što je stari pisaći stroj s češkom tipkovnicom, stare knjige još iz 18. stoljeća kao i zbirka Priče i legende Božene Němcove s njezinim potpisom iz 1857. godine! Ovdje imamo i sto godina stari srp i mlat s drvenim koritom, molitvenik s krunicom, zatim kipovi značajnih čeških ličnosti, albumi o aktivnostima naših sekcija (napr. Kazališna sekcija je bila jako aktivna od osnivanja Društva), pečati, nacrti i dokumenti o izgradnji našeg Češkog doma, te puno starih fotografija naših članova i njihovih obitelji...

Značajno mjesto u našem Muzeju ima i Spomen knjiga od 1879. godine, u koju su se zapisivali važni datumi i ličnosti, članovi upravnih odbora Besede. Tu su i potpisi posebno cijenjenih gostiju Besede, kao što su  predsjednik RH Stipe Mesić i predsjednik ČR Václav Klaus.

Prijedlog za osnivanje Muzeja ČBZ je dala i brigu o njemu vodi Jarmila Kozak Marinković, izvršna tajnica Društva.

© 2006 - 2023 Češka beseda Zagreb
valid xhtmlvalid css