A-
A+
Print

Dramska skupina Češke dopunske škole ČBZ - Záhřebské sluníčko

  VODITELJICA: Martina Marinković Plehati

NEKADAŠNJE VODITELJICE: Jarmila Kozak, Ivana Tichá

Dramska skupina Češke dopunske škole Češke besede Zagreb Záhřebské sluníčko sa svojim radom započinje 2001. godine pod vodstvom prof. Ivane Tiche (r. Marinković), tadašnje profesorice češkog jezika i kulture u našoj Školi.
2001. godine djeca igraju sljedeće igrokaze na češkom jeziku u našoj udruzi "Hloupý Honza" (Glupi Honza) i "Narození Ježíška" (Rođenje Isusa).

Početkom 2002. godine Češku dopunsku školu, kao i dramsku skupinu Záhřebské sluníčko, preuzima Jarmila Kozak, profesorica češkog jezika i kulture. Osnovnoškolci tada nastupaju po prvi puta na susretu LIDRANO 2002 Grada Zagreba, kao počasni gosti izvan konkurencije, sa predstavom "O bílé kočičí princezně" (O bijeloj mačjoj princezi). Tada su promijenjena pravila LIDRANA te se na spomenutoj manifestaciji po prvi puta igra predstava na manjinskom jeziku. Sa predstavom "O bílé kočičí princezně" nastupaju i u Centru za osobe s posebnim potrebama Stančić.
Iste godine učenike se vodi na 1. edukativni izlet Češke dopunske škole u Češku republiku pa školarci 2002. igraju već spomenutu predstavu i u osnovnoj školi Gajdošov u Brnu.

Početkom 2003. godine vodstvo dramske skupine Češke dopunske škole Češke besede Zagreb "Záhřebské sluníčko" preuzima Martina Marinković Plehati.

 

Propisi Hrvatskog sabora kulture za LIDRANO su se prilagodili i manjinskim školama pa 2003. djeca Češke dopunske škole igraju predstavu "Jak vzniká divadelní hra" (Kako nastaje kazališna predstava) po prvi put u konkurenciji na općinskom LIDRANU. Ulaze u izbor najboljih predstava općinske smotre pa igraju i na županijskom susretu LIDRANO iste godine.

2003. godine Češka dopunska škola u Zagrebu obilježila je 80. godina svojeg postojanja te su se i članovi dramske skupine uključili u brojne radionice koje je naša Češka dopunska škola organizirala u ideji širenja češkog jezika i kulture. Učenici iste godine igraju predstavu "Šípková Růženka" (Trnoružica) na Susretu češkog dječjeg kazališta u Slavonskom Brodu "NAŠE JARO" ("Naše proljeće").

Na kraju školske godine, 2002./2003., djeca po prvi puta igraju i lutkarsku predstavu na završnoj školskoj priredbi "Tři přadleny" (Tri prelje), u zajedničkoj režiji J. Kozak i M. Marinković.

2004. godine Ivana Tichá i Martina Marinković rade dramski projekt s 45 glumaca, članova Češke besede Zagreb svih generacija. Uz stručnu pomoć češkog redatelja Jana Strejcovskog stvorile su predstavu "Staré pověsti české" (Stare češke legende), koja se sastojala od 6 legendi. Svaka je bila posvećena jednoj od generacija. Prve četiri legende igrali su stariji članovi (umirovljenici, zaposleni ljudi i studenti), koji čine dramsku skupinu Češke besede Zagreb.

 Posljednje dvije legende ("O dívčí valce", "O Blaníku") igrali su članovi dramske skupine Záhřebské sluníčko (učenici srednjih i osnovnih škola).
Članovi srednjoškolci nastupili su 2004. na srednjoškolskom LIDRANU (općinska razina) s legendom "O dívčí válce" (O djevojačkom ratu), što kasnije igraju i na županijskom susretu LIDRANO.
Članovi osnovnoškolci igraju na općinskom susretu LIDRANO 2004 legendu "O Blaníku" te na Susretu češkog dječjeg kazališta u Slavonskom Brodu "NAŠE JARO 2004" (Naše proljeće).

"Staré pověsti české" igrane su 2004. godine i na Susretu kazališnih amatera Zagrebu (28. SKAZ) te na Susretu češkog amaterskog kazališta.

2005. godine školarci dramske skupine nastupaju na smotri LIDRANO 2005 sa bajkom "Slavík" (Slavuj), kao i na susretu "NAŠE JARO 2005".
Nekoliko mladih članova iz dramske skupine ?Záhřebské sluníčko? sudjeluje u radu dramske skupine odraslih članova Češke besede Zagreb te s predstavom "Pták ohnivák" (Žar ptica) nastupaju u Češkoj besedi Zagreb, na Susretu kazališnih amatera Zagreba (29. SKAZ) i na Susretu češkog amaterskog kazališta.

2006. Záhřebské sluníčko igra predstavu "Dlouhý, široký a bystrozraký" (Dugonja, vidonja i trbonja) na smotri LIDRANO 2006 te u Kulturnom centru Ribnjak na prijateljskom susretu naše dramske skupine i skupine Ksenije Rožman "Leptiri" Centra Ribnjak, u čijoj je predstavi igrala Klára, kćer tadašnjeg češkog veleposlanika Buriánka.
Na edukativnom izletu u Češku republiku, 2006., Záhřebské sluníčko igra predstavu "Dlouhý, široký a bystrozraký" u osnovnoj školi J.K.Tyla u gradu Písek te sklapa međunarodna prijateljstva sa češkom djecom iz spomenute škole.

2007. godine članovi dramske skupine Záhřebské sluníčko zaigrali su po prvi puta plesnu predstavu - mjuzikl "Zatancuj s námi" (Zapleši s nama). S mjuziklom su nastupili na susretu LIDRANO 2007., na Karnevalu Češke besede Zagreb, zatim na 30. susretu SKAZ

(Susret kazališnih amatera Zagreba), na Susretu češkog amaterskog kazališta, na Susretu češkog dječjeg kazališta "NAŠE JARO" te na edukativnom izletu u Češkoj Republici, u Centru za kulturu grada Mladá Boleslav.

U lipnju 2007. najmlađi članovi dramske skupine premijerno igraju bajku "O hodném strašidýlku Emílkoví" (O dobrom strašilu Emilku) na završnoj priredbi Češke dopunske škole.

U studenom 2007. članovi dramske skupine igraju lutkarsku predstavu "Spejbl a Hurvínek" na obilježavanju 85. obljetnice Češke dopunske škole.

Na istom događanju premijerno je prikazan i dokumentarni film o Češkoj dopunskoj školi Češke besede Zagreb, koji je stvoren iz amaterskih snimaka roditelja učenika te prikazuje razvoj i širenje djelatnosti Češke škole od 1998. do danas. Film je idejno osmislila i montirala Martina Marinković uz pomoć Davora Plehatog.

2008. godine s bajkom "O hodném strašidýlku Emílkoví" djeca nastupaju na susretu LIDRANO 2008 te gostuju u lipnju 2008. u Rijeci na Festivalu "Djeca Rijeci" povodom dana Sv. Vida.

Članovi dramske skupine Záhřebské sluníčko sudjelovali su od 27.08.2008. do 03.09.2008. na međunarodnom festivalu "Milevsko kazališno ljeto 2008" u Češkoj Republici. Na festivalu su predstavljali Češku besedu Zagreb sa mjuziklom "Zatancuj s námi" (Zapleši s nama) i komedijom Jak vzniká divadelní hra (Kako nastaje kazališna predstava).

Suradnja sa Dramsko umjetničkim studijem Hlásek iz Češke republike iz grada Milevska, Češka republika započinje 2004 godine.

Dvije godine za redom (2004. i 2005. godine) gostovali su kod nas u Češkoj besedi sa ukupno četiri predstave. Tijekom boravka u Zagrebu njihova voditeljica Marie Bolková održala je nekoliko dramskih glumačkih radionica sa članovima naše dramske skupine.

Suradnja se nastavlja našim gostovanjem na njihovom međunarodnom festivalu Milevsko kazališno ljeto 2008. Na festivalu smo odigrali dvije predstave.
         Mjuzikl Zatancuj s námi (Zapleši s nama) i komediju Jak vzniká divadelní hra (Kako nastaje kazališna predstava). Komediju je sama dramatizirala prema istoimenom poznatom proznom djelu Karela Čapeka Martina Marinković, a u režiji joj je pomogla njezina sestra Ivana Tichá. Prva verzija ove predstave igrana je 2003. godine, da bi se 2006. započelo njezino izvođenje u današnjem izdanju. Predstava, kakva jebila prikazana u Češkoj, je igrana u Češkoj besedi Zagreb te na SKAZU (Susretu kazališnih amatera grada Zagreba) i na Susretu češkog amaterskog kazališta Republike Hrvatske.
        Autorsko djelo Martine Marinković,
mjuzikl "Zatancuj s námi", u njezinoj režiji, članovi dramske skupine Záhřebské Sluničko igraju već nekoliko godina te su do sada sa spomenutom predstavom nastupili u našoj Češkoj besedi, na LIDRANU, SKAZu (Susretu kazališnih amatera grada Zagreba), Smori dječjeg češkog kazališta u Hrvatskoj Naše Jaro, na Susretu češkog amaterskog kazališta Republike Hrvatske te u Centru za kulturu grada Mladá Boleslav u Češkog republici.
     U Milevskom su također sudjelovali i na dramskim seminarima, koji su se održali u sklopu Festivala.

ODIGRANE PREDSTAVE:

1. "HLOUPÝ HONZA" - IGROKAZ
2. "NAROZENÍ JEŽÍŠKA" - IGROKAZ
3. "O BÍLÉ KOČIČÍ PRINCEZNĚ" - BAJKA
4. "JAK VZNIKÁ DIVADELNÍ HRA" - KOMEDIJA
5. "ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA" - BAJKA
6. "TŘI PŘADLENY" - LUTKARSKA PREDSTAVA
7. "STARÉ POVĚSTI ČESKÉ" - "O DÍVČÍ VÁLCE" - BAJKA
8. "STARÉ POVĚSTI ČESKÉ" - "O BLANÍKU" - BAJKA
9. "SLAVÍK" - BAJKA
10. "PTÁK OHNIVÁK" - BAJKA
11. "DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ" - BAJKA
12. "ZATANCUJ S NÁMI" - MJUZIKL
13. "O HODNÉM STRAŠIDÝLKU EMÍLKOVÍ" - BAJKA
14. "SPEJBL A HURVÍNEK" - LUTKARSKA PREDSTAVA
15. "JAK VZNIKÁ DIVADELNÍ HRA" - KOMEDIJA (2. POSTAVA)

SADAŠNJI ČLANOVI:

1. Silvija Augusta
2. Filip Šprem
3. Hana Mutka
4. Adriana Jurašić
5. Kristina Jurašić
6. Ivona Hron
7. Vedran Presečan
8. Ivan Oreč
9. Simona Minić
10. Enis Hekić
11. Davor Plehati
12. Jan Fofonjka
13. Petra Gospodnetić
14. Hana Rastovski
15. Katarina Mabić
16. Valentin Mabić
17. Valentin Majstorović
18. Ivan Majstorović
19. Jurja Bratko
20. Denisa Rabihić
21. Alen Rabihić
22. Jan Kolaček
23. Mario Horina

NEKADAŠNJI ČLANOVI:

1. Martina Kolaček
2. Denis Lukec
3. Maja Vojković
4. Tara Tarade
5. Matea Kudrna
6. Lana Jelusić
7. Nika Jelusić
8. Sandra Burian
9. Lucija Šoufek
10. Ana Boch
11. Zorana Unković
12. Lovre Šuto
13. Sofija Šoufek
14. Petra Štokić
15. Marina Štokić
16. Ivona Štokić
17. Anita Filipović
18. Ana Novosad


© 2006 - 2024 Češka beseda Zagreb
valid xhtmlvalid css